LOVSKO KINOLOŠKO DRUŠTVO
         GORENJSKE       
Domov   LKD   Prireditve  Novice   Krvosledci   Sodniki   Legla   Pravilniki   Obrazci   Zgodovina  Galerija   KZS

Šolanje psov 2020

S tečajem šolanja lovskih psov v LKD Gorenjske smo pričeli, 6.3.2020 na Sorškem polju pri lovski koči. Uvodoma smo imeli dve uri teorije, ki sta bili namenjeni vodnikom. Vsa nadaljnja srečanja so bila namenjena praktičnemu delu.
Tečaj je potekal ob ponedeljkih in četrtkih. Prijavljenih je bilo 20 vodnikov. Zaradi epidemije smo morali tečaj po tretjem srečanju prekiniti. Ponovno smo pričeli z vadbo v mesecu maju. Po prekinitvi sta dva kandidata prenehala z obiskom tečaja.

                                     

Tečaj poslušnosti za lovske pse, priprava na izpit VP1 in VP2
Na tečaju so bili prisotni vodniki s psi, ki so stari 9 mesecev in več, zaželeno je tudi, da predhodno opravijo tečaj male šole, tako imajo psi približno enaka predznanja. Tečaj je namenjen utrjevanju vaj osnove poslušnosti, ki se jim doda vaje proste vodljivosti in socializacija psa. Naloge tečaja so, da vodniki spoznajo vaje, ki krepijo pozornost psa na vodnika, osnove poslušnosti, odpoklic psa v vseh okoliščinah; sedi, stoj, prostor in hoja psa poleg ob levi nogi. 

Cilj tečaja je pomoč vodnikom pri vzgoji odraščajočega psa, kot tudi usposobiti vodnike za samostojno delo s psom po tečaju.

                                                                 
                                                                                                                                    
Tečaj zajema:
-poslušnost, ki se izvaja na vadbišču,
-vodljivost na povodcu - vaja poleg z vsemi obrati, spremembami smeri (levo, desno),
-sprememba hitrosti (hitro, počasi),
-prosta vodljivost (vse vaje se opravljajo brez povodca),
-vaja sedi,
-vaja stoj,
-vaja prostor,
-odpoklic,
-odlaganje in
-strelomirnost.

 

K izpitu za lovske pse VP1, VP2 je pristopilo 15 vodnikov, od skupaj 18 vodnikov-tečajnikov, s svojimi psi in ga uspešno opravilo.

                                              (rezultati)

UP po krvni sledi za vse pasme lovskih psov 2020


        
(rezultati)                                                                                   (galerija)


41. Občni zbor LKD Gorenjske 2020

V soboto 29.02.2020, smo v prostorih hotela Marinšek v Naklem, organizirali že 41. občni zbor LKD Gorenjske. Po pozdravnem govoru predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala, izvolitvi delovnega predsedstva, verifikacijske komisije in potpisnikov zapisnika, so bila podana poročila; od predsednika, tajnika, financ in drugih komisij, je zadnje poročilo podal tudi nadzorni odbor. Sledila so razprave na dana poročila. S strani predsednika je bilo predstavljeno delo v letu 2020 in pa s trani blagajnika finančni načrt za leto 2020.
Sprejeta je bila sprememba statuta (število članov IO) in sprejet je bil novi pravilnik o samem praporu in o nošenju le tega.

Minila so štiri leta od mandata organov LKD Gorenjske. Sledila je razrešnica organov LKD. Za novega mandatarja je kandidiral stari predsednik Janez Nahtigal z zaprto listo IO. Kdo so člani IO in ostalih organov LKD Gorenjske si lahko pogledate v "oknu LKD".

Vsako leto se nagradi tiste ki so zaslužni za delo v kinologiji. Leto 2019 je že prinesel veliko nagrajencev ob 40. letnici LKD, vendar tudi sedaj jih je nekaj prejelo priznanja in sicer: Bronasti znak LKD Gorenjske so prejeli: Marolt Miha, LD Bled; Markelj Jernej, LD Dobrča; Soklič Boštjan, LD Dobrča; Vidic Janez, LD Dobrča; Rehberger Sebastjan, LD Krvavec; Ličef Slavko, LD Nomenj Gorjuše; Mikelj Ivo, LD Nomenj Gorjuše; Grajzar Jure, LD Poljane; Tavčar Brane, LD Sorica; Jerman Anton, LD Storžič; Bivic Ernest, LD Šenčur; Mohorič Lojze, LD Železniki; Tolar Primož, LD Železniki. Bronasta plaketo LKD Gorenjske je prejela: Zabukovec Alenka, LD Sovodenj.


     
(galerija)


Državna tekma istrskih goničev za memorial Staneta Hribernika

"V veliko veselje mi je, da smo skupaj z DVK za avtohtone pasme pri KZS in LD Škofja Loka pripravili državno tekmo istrskih goničev v spomin na kinološkega prijatelja in sodnika Staneta Hribernika in to v sklopu praznovanj ob 40. obletnici LKD Gorenjske in 70 let LD Škofja Loka"; je v biltenu zapisal predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal.
   Stane Hribernik se je v LD Škofja Loka včlanil leta 1962. Opravljal je pomembne funkcije; od kinološkega referenta (1963 - 1972), vodja sektorja (1973 - 1974 in 1984 - 1985), blagajnika (1975 - 1979), člana disciplinske komisije (1978 - 1985), člana in predsednika komisije za ocenjevanje škod po divjadi (1992 - 1995) in mentorja lovskim pripravnikom. Postal je zvest vzreditelj ter vsestranski vodnik. Sodeloval je na državnih in mednarodnih razstavah in tekmovanjih, kjer je dosegal odlične rezultate s kratkodlakimi goniči. V LD je za svoje požrtvovalno delo prejel vsa možna priznanja, tudi častno članstvo leta 2012. LZS ga je odlikovala z znakom za zasluge in redom III. stopnje.
V letu 1974 je opravil sodniški izpit in se pri takratni kinološki komisiji ZLD Gorenjske angažiral za delo z goniči. Bil je ustanovni član LKD Gorenjske, kjer je prevzel nalogo predsednika strokovnega sveta in jo opravljal vse do njegove bolezni (2002). Kot strokovnjak z lastnimi izkušnjami, je prevzel nalogo predsednika VK za goniče pri KZS (1979 - 2003). Prejel je tudi naziv častnega člana te komisije. Pod njegovim vodstvom je bil organiziran prvi vzrejni pregled za goniče v Sloveniji. S strani KZS je prejel vsa možna odlikovanja. V marcu 2017 smo se od Staneta za vedno poslovili.

V čast Staneta, se je v soboto, 26. oktobra 2019 pred prostori lovskega doma LD Škofja Loka, zbralo 19 vodnikov s svojimi istrskimi goniči, iz 6 LKD-jev, predstavniki IO LKD Gorenjske, člani LD Škofja Loka z vodstvom in spremljevalci, predstavniki KZS in ostali gostje. Sodniški zbor je vodil predsednik VK za avtohtone pasme goniče pri KZS Jožef Verčko, sodili pa so še: Janez Nahtigal, Janez Šumak, Jure Rihtaršič, Darko Grošelj in Niko Mrak. Prireditve se je udeležilo tudi šest pripravnikov, kateri so spremljali po vsako skupino.
                             
Začelo se je s slovensko himno in pozdravnim govorom predsednika LKD Gorenjske Janezom Nahtigalom. Starešina LD Škofja Loka Anton Bevk je predstavil LD, katera je s 57 člani in 6620 ha velikega lovišča, tretja največja LD na Gorenjskem. V LKD Gorenjske je včlanjenih 27 članov, kateri posedujejo 18 lovskih psov. V lovišču je zastopana več ali manj vsa parkljasta in mala divjad. Vodja prireditve Rajko Skube je predstavil potek tekme in določil spremljevalce in pripravnike za sodnike in določil kraje za ocenjevanje same gonje in kraj kjer se bo izvajala vlečka divjega zajca. Zadnjo besedo in otvoritev tekme je dobil delegat KZS Ivan Traven.
Z žrebanjem številk se je določilo ime sodnika in kraj gonje. Tako smo se sprehodili po sv. Barbari, Sopotnici, Ožboltu, Zadobju in pod Toščem, kraj gonje, katerega je odstopila LD Medvode. Vlečka divjega zajca se je izvedla v okolici Zavrha, pri bivaku LD Škofja Loka, kjer se je izvedla razglasitev rezultatov in pogostitev.

                                                                             

Od 19 psov je gonjo opravilo 7 psov, kateri so tekmo nadaljevali na vlečki. Vrstni red posameznikov je sledeči: tretje mesto Miha Kaker LKD Celje, drugo mesto Andrej Bončina  LKD Idrija, zmagovalec pa je bil Milan Erznožnik LKD Gorenjske.

  
Za ekipno zmago so se borile 4 LKD. Zmagala je LKD Celje, druga je bila LKD Idrija, tretja LKD Gorenjska in četrta LKD Bela Krajina. Najdaljšo gonjo je imela psička ALBA z vodnikom Bojan Naraločnik.
                                                  
Pokale je podelila Vida Hribernik, priložnostne nagrade pa predsednika Janez Nahtigal in Jožef Verčko.
Za prijetno vzdušje ob hrani in pijači in celotnem gostoljubju je poskrbela LD Škofja Loka, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.
(galerija)                                                    (poročilo)


Mala šola za mlade lovske pse LKD Gorenjske 2019

Na Sorškem polju je septembra potekala mala šola, ki je namenjena učenju lovskih psov, starih od tri do sedem mesecev. Tečaj je potekal   v okviru sedmih srečanj, ki jih je to leto v celoti spremljalo lepo vreme. Uvodno srečanje, ki je bilo v petek, 6.9.2019 in je bilo namenjeno teoretičnemu delu. Ostalih šest srečanj, ob torkih in četrtkih, so bili namenjeni praktičnemu delu vodnikov in njihovih psov. Tečaja se je udeležilo deset vodnikov s svojimi lovskimi psi. Na tečaju male šole je inštruktor vodnikom podal osnove socializacije, ki jo morajo prenesti na svoje pse.
                    
Mala šola je v osnovi namenjena vodnikom, ki na tečaju pridobijo koristne informacije. Te morajo upoštevati pri nadaljnjem treningu s svojim štirinožnim prijateljem. V prvih mesecih odraščanja je zelo pomembno, da vodnik pravilno razbere vedenje svojega psa in ga tako pravilno vzgaja, kajti pasji mladiči so vedenjsko različni in zato potrebujejo različno vzgojo. Zelo pomembni so začetni meseci, saj se mladiči v tem času najhitreje učijo in so vneti za nova znanja. Do pasje pubertete se lahko psa nauči že veliko, kar vodnik potrebuje in pričakuje od štirinožnega prijatelja v vseh nadaljnih letih.

                                                                           
V mali šoli vodniki pridobijo osnove socializacije. To ne pomeni, da se psi med seboj lovijo in igrajo, temveč je to normalono obnašanje psa, na različnih krajih, v različnih okoliščinah, s pozornostjo na vodnika. Ko je pes pozoren na svojega lastnika, se lahko začne učenje raznih povelj, kot so poleg, odpoklic, odlaganje, sedi, prostor in ostala povelja.
                                                                                                
                             JZP in ŠŠP ptičarjev 2019

     
(galerija)                                                                              (poročilo)


PNZ goničev in brak jazbečarjev 2019

     


PNZ šarivcev in retriverjev 2019


PNZ jamarjev 2019


Lovsko kinološki dan - 40 let LKD Gorenjske
V soboto, 31. avgusta, smo praznovali 40 let od ustanovitve LKD Gorenjske. Pod šotorom v športnem parku Naklo, je najprej zadonela Zdravljica iz grla opernega pevca, lovca in kinologa Tomaža Štularja, kateri je med prireditvijo zapel še dve pesmi "Po logu hodim" in "Zeleni gaj je lovčev raj".
                                                                                           
Samo prireditev so popestrili tudi Selški rogisti, kateri so zaigrali "Odmev", "Selški rogisti", "Pozdrav lovcem" in na koncu še "Mi smo lovci", katero so zaigrali skupaj s Škofjeloškim lovskim pevskim zborom. Zbor je zapel še "Pozdravljeni nam lovci vsi", "Na noge tovariši na lov" in "Brakada".
                                           
Prireditev je povezovala znana voditeljica Monika Tavčar, katera je nagovorila župana Naklega Ivana Megliča za nekaj besed. Župan je vse navzoče lepo pozdravil, čestital LKD Gorenjski in se zahvalil, da smo praznovanje izvedli v njihovem kraju.                          
                                               
Sledil je govor predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala. Predsednik se je najprej spomnil 52 ustanovnih članov društva, od katerih je še 16 živih. Pozdravil je vse prisotne člane in vablene goste. Spolnil nas je na zgodovino društva, da je v preteklosti že bilo 681 članov in 512 psov, danes nas je 436 s 303 psi. Do sedaj je društvo vodilo pet predsednikov: Miloš Kelih, Jože Vester, Jože Hauptman, Alojz Mlakar in Janez Nahtigal. Kako se je včasih lovilo s psi, kako se danes in seveda s kakšnimi razlogi. Poudarek pa je predsednik dal predvsem na delo v naprej. Ne samo v društvu, temveč delo s psi v loviščih v bodoče. Ob koncu je opisal prvi prapor, ki je nastal ob peti obletnici društva. Na praporu je tudi upodobljen motiv bavarskega barvarja ob najdenem gamsu, z gorami v ozadju. Avtor tega motiva je Janez Plestenjak, kateri je bil tudi z nami na prireditvi. Na koncu pa se je predsednik zahvalil vsem članom društva, LD Gorenjske, ZLDG, donatorjem in sponzorjem za vso podporo v preteklosti.
                                                                                                   

Na prireditvi so se podelila priznanja LKD Gorenjske
Znak vodnik so prejeli: Ludvik Hajdinjak, Justin Bevk in Rajko Skube. Bronasti znak za zasluge so prejeli: Anton Aljančič - posmrtno, Karel Menart, Marko Prestor, Franci Heberle, Jože Lukan, Anton Povšnar, Primož Bernik, Marjan Gregorš, Robert Kralj, Franc Šarabon, Risto Verbič in Jože Markelj. Bronasti znak za članstvo nad 35 let so prejeli: Tine Mulej, Anton Prešeren, Ludvik Hajdinjak, Dušan Kapš, Anton Stritih, Mihael Bizjak, Franc Ekar, Janez Balanč, Franc Benedik, Janko Dolenc, Alojz Eržen, Janez Habjan, Rudi Habjan, Franc Omejc, Blaž Pfajfar, Viktor Potočnik, Janez Rovtar, Franc Zupanc, Brane Fajfar, Brane Tavčar, Jože Oman, Pavle Uršič, Jože Logar, Anton Globočnik, Rajko Tolar in Matija Jereb. Bronasta plaketa so prejeli: Miroslav Robič, Matej Močnik, Brane Dobrin, Tomo Draksler in Peter Belhar. Srebrna plaketa so prejeli: Vlado Marolt, Daniel Kirbus, Vili Rakovec in Marko Mali. Posebna plaketa za dolgoletno sodelovanje je prejela; Lovska družina Sorško polje. Častno članstvo LKD Gorenjske je prejel: Jurij Rihtaršič.

                                

in priznanja KZS
Srebrni znak so prejeli: Bernard Vidic, Miloš Miklavčič, Nace Remic in Blaž Ahačič. Zlati znak sta prejela: Robert Markič in Janez Kamenšek. Red II. stopnje sta prejela. Daniel Kirbus in Vili Rakovec.

Ob 40. letnici delovanja LKD Gorenjske je društvo razvilo nov prapor. Na oder je voditeljica poklicala praporščake vseh LKD-jev, katere so se odzvale vabilu: LKD Celje, LKD Novo mesto, LKD Ljubljana, LKD Gorica-Nova Gorica, LKD Idrija in ZLD Nova Gorica. Predsednik društva je stari prapor zvil in ga predal praporščaku LKD Gorenjske Viliju Rakovcu v arhiv. Boter novega prapora Robert Markič je počasi odvil novi prapor in ga predal predsedniku. Predsednik je obljubil, da se bo prapor čuval ter častno in primerno nosil. Predal ga je praporščaku. Ostali praporščaki LKD-jev so obkolili praporščaka LKD Gorenske, sklenili vrhove praporov, s tem dejanjem so se pobratili z LKD Gorenjske.

               


UP po krvni sledi za vse pasme lovskih psov 2019

     

(galerija)                                                                                (rezultati)


Telesna ocena psov lovskih pasem 2019

39.
je telesno oceno psov lovskih pasem priredila LKD Gorenjske, tudi letos v LD Sorško polje.  V letošnjem letu praznuje LKD Gorenjse 40 let svojega delovanja, je v svojem nagovoru opomnil prisotne vodja prireditve, podpredsednik LKD Gorenjske Daniel Kirbus. Pozdravil je vse prisotne, ter v kratkih besedah  predstavil prireditev, predstavil sodnike in predal besedo predsedniku LKD Gorenjske Janezu Nahtigalu. Predsednik je vse nazoče pozdravil, predstavil delo v LKD, povabil člane LKD Gorenjske, da se v čim večjem številu udeležijo "Kinološkega dneva ob 40. letnici LKD Gorenjske", ki bo 31.8.2019 v Naklem  in vsem udeležencem zaželel čim boljše ocene.
Ocenjevanjke psov je potekalo v treh krogih;
v I. krogu so bili psi III. in IV. FCI skupine, sodnik Janez Nahtigal je ocenil 8 psov; 3 nemške lovske terierje, 1 Jack Russel terierja in 4 resaste jazbečarje.
v
II. krogu so bili psi VII. in VIII. FCI skupine, sodnik Vlado Bogdanovič je ocenil 13 psov; 4 nemške žimovce, 2 madžarski vižli, 2 nemška kratkodlaka ptičarja, 1 malega misterlandca, 1 irskega setra, 1 poljskega španjela, 1 angleškega koker španjela in 1 zlatega prinašalca.
v
III. krogu so bili psi VI. FCI skupina, sodnik Jožef Verčko je ocenil 8 psov; 1 brak jazbečarja, 1 hanovranskega barvarja, 1 beagla, 1 kratkodlakega istrskega goniča, 1 posavskega goniča in 2 bavarska barvarja.
Skupaj je bilo ocenjenih 29 psov.
Telesnega ocenjevanja psov se je letos udeležilo 18 pripravnikov, katere je ob ocenjevalnih krogih in razlago o psih, vodil podpredsednik LKD Gorenjske Daniel Kirbus.

     


Šolanje lovskih psov 2019

       
(galerija)                                                        (poročilo)


Spomladanska preizkušnja ptičarjev 2019

       
(poročilo)                                                                                     (galerija)


40. Občni zbor LKD Gorenjske 2019

V soboto 2.3.2019 je bil v prostorih hotela Marinšek v Naklem  40. redni letni občni zbor LKD Gorenjske.
Predsednik društva Janez Nahtigal je otvoril občni zbor in v svojem nagovoru pozdravil vse prisotne in predsednika ZLD Gorenjske Petra Belharja. Z minuto molka je bil posvečen spomin na umrle člane LKD Gorenjske v letu 2018, med njimi bivša predsednika LKD Gorenjske in častna člana, Jožeta Hauptmana in Alojza Mlakarja.
V delovno predsedstvo so bili na predlog predsednika Janeza Nahtigala  izvoljeni:
delovni predsednik Roman Rovanšek, člana Jože Hodnik  in Franc Pipan, zapisnikar Gregor Mlejnik, overovatelja zapisnika Jurij Poljanec in Rajko Skube, verifikacijska komisija: predsednik Dušan Belovič, člana Milan Erznožnik in Jože Bešter.

             

Pregledali so se sklepi zadnjega občnega zbora, med katerimi ni bil realiziran sklep; da se v letu 2018 organizira predavanje za vzreditelje lovskih psov na  temo vzreje in pri tem potrebne dokumentacije.
Poročila za leto 2018 so podali: predsednik Janez Nahtigal, tajnik Gregor Mlejnik, blagajnik Matej Močnik, poročilo predsednika disciplinske komisije je podal Gregor Mlejnik, kronistka Lorna Resman in tetovirni vzrejni referent Jože Vester, na koncu pa še predsednik nadzornega odbora Robert Markič.


Po danih poročilih je sledila razprava.
Jože Vester je poudaril, da vzreditelji po novem pravilu KZS sedaj sami izbirajo vzrejno tetovirne referente. V letu 2018 ni opravil nobenega pregleda in tetoviranja.
Janez Nahtigal je razpravljal: Bivši predsednik KZS je ukinil tetoviranje. Od člana LKD Gorenjske je bilo na  UVHVVR Kranj javljeno, da se na telesnem ocenjevanju LKD Gorenjske zahteva, da je lovski pes tetoviran. Mnenja so, da je tetoviranje psa mučenje živali, lahko se tetovira le, če je pes omamljen. Zbor lovskih sodnikov je sklenil, da lovski pes mora biti tetoviran. Direktor UVHVVR Janez Posedi nima odklonilnega mnenja, da se ponovno uvede tetoviranje. Kaj storiti s psom, ko se ne bo dal odčitati čip, ne bo pa tetoviran. Tak pes ne sme biti ocenjen.
LZS z UO zavlačuje s sprejemom Pravilnika o uporabi lovskih psov v lovišču, ki ga je pripravila komisija za lovsko kinologijo pri LZS. LZS plačuje kinološkim sodnikom samo še kilometrino, dnevnice in pokale za prireditve lovskih Vzrejnih komisij. Po pravilnikih kinološki sodnik ne sme soditi brez plačila. Vodniki psov so vedno bolj zahtevni na prireditvah. Nekatere LD pa imajo vedno manj posluha za lovsko kinologijo.
Iz LZS se je slab odnos do lovske kinologije prenesel na lovske družine.
Lokalne tekme za goniče, kjer bo prisotno le 6 vodnikov nima več smisla organizirati. LD Boh. Bistrica:  predlaga, da se zopet uvede tekmovanje po krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Takšne tekme že dolgo ni bilo.
Janez Nahtigal: se z  njim strinja, možna v naslednjih letih, na primer za obeležitev spomina na Alojza Mlakarja, bivšega predsednika LKD Gorenjske, častnega člana in dolgoletnega vodnika psov krvosledcev.
Jurij Rihtaršič na široko: razprtije so na KZS. Starejši kinologi še prihajajo na OZ, danes je slaba udeležba, slabi odnosi so med starejšimi in mlajšimi člani. Ni problem samo pri kinologih, tudi v samih loviščih, mala divjad stagnira, mladi se ne odločajo za nabavo psa. Problem je vzreja, obvezna je DNK za psa, upadanje število lovskih psov.
Peter Belhar, ZLD Gorenjske: z veseljem prihaja na OZ. Čestitke IO LKD za opravljeno delo v letu 2018. So težki časi in čestita LKD-ju, da se je lotil izdelave novega prapora. Težko je sodelovati z nekaterimi starešinami po LD, sploh kar se tiče financ. V UO LZS kjer je tudi sam, sedijo 4 kinologi, ki pa se med seboj ne morejo dogovoriti. Na KZS neurejene zadeve se negativno odražajo tudi po LKD-jih in LD. ZLD Gorenjska zagovarja rešitve, ki jih predlaga LKD. V težkih razmerah moramo sodelovati in moramo delovati na področju kinologije vsaj tako dobro kot do sedaj. Samo tako naprej in bomo prebrodili težke čase. Podpira kar je predlagal Rauter, naj se tekma po krvni sledi izvede v visokogorju.

  
                                                                                                                           (galerija)

Delovni predsednik:  je predlagal Občnemu zboru, da imenuje za častnega člana LKD Gorenjske Jurija Rihtaršiča. OZ je bil seznanjen z obrazložitvijo, ki jo je podal delovni predsednik. OZ je soglasno potrdil imenovanje za častnega člana LKD Gorenjske Jurija Rihtaršiča.

Finančni načrt za leto 2019 je  obrazložil blagajnik Matej Močnik katerega je OZ potrdil.

Janez Nahtigal: Lovsko kinološki dan – 40. let LKD Gorenjske z razvitjem novega prapora bo v soboto 31.8.2019 ob 15.00 uri v Naklem. Obrazložil je kakšen bo program in apelira na čim večjo udeležbo s predhodno prijavo pri kinoloških referentih.

Na letošnjem OZ niso bila podeljena priznanja. Podeljena bodo na Lovsko kinološki dan - 40. let LKD Gorenjske.

Lokalna tekma goničev 2018

LD Križna gora je bila gostitelj LT goničev za leto 2018. Zbor udeležencev je bil na parkirišču strelišča v Crngrobu. Vodja prireditve Daniel Kirbus je predstavil govornike. Član IO LKD Gorenjske Vili Rakovec je vse prisotne lepo pozdravil in tekmovalcem zaželel čimveč uspeha. Starešina LD Križna gora Stane Čadež je predstavil LD, gostitelja prireditve, lovska kinologinja LD Križna gora Tina Fojkar je predstavila lokacije gonje in vlečke za tekmovalce. Sodnika Jože Vester in Darko Grošelj pa sta predstavila propozicije tekmovanja same LT goničev. Z žrebanjem številk šestih tekmovalcev smo pričeli s tekmovanjem.
Razdelili smo se v dve skupini: v rajon Cerkovnik in v rajon Brezovec. Najprej je sledilo strelomirnost psov in po nekaj več kot 2 urah smo dobili dva psa, ki sta opravila gonjo. Takoj smo opravili eno vlečko v rajonih gonje.    

Potrebno je povedati, da so vremenski pogoji bili zelo slabi. Močno je padal dež, skoraj celo tekmo je pihal veter. Naslednjo vlečko smo opravili pri lovski koči LD Križna gora. S tem je bil tekmovalni del zaključen. Kljub slabemu vremenu je LT goničev prisostvovalo sedem lovskih pripravnikov. Sledil je seštevek točk in razglasitev rezultatov.
                                                          (galerija)                                                                                (rezultati)


JZP in ŠŠP ptičarjev 2018

     
(poročilo)                                                                                        (galerija)

PNZ goničev 2018

      
(poročilo)                                                                                              (galerija)


PNZ šarivcev in retriverjev 2018

     
PNZ jamarjev 2018

     
                                             (poročilo)                                                          (galerija)

Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi 2018

     
(poročilo)                                                         (galerija)


Telesna ocena psov lovskih pasem 2018

        

Tudi letos, 12. maja, je telesno oceno psov lovskih pasem gostila LD Sorško polje. Vodja prireditve, podpredsednik LKD Gorenjske Daniel Kirbus, je v nagovoru pozdravil vse prisotne, ter v kratkih besedah  predstavil prireditev, predstavil sodnike in predal besedo predsedniku LKD Gorenjske Janezu Nahtigalu. Predsednik je vse nazoče pozdravil, predstavil delo v LKD in vsem udeležencem zaželel čim boljše ocene.
Ocenjevanje psov je potekalo v treh krogih;
v I.krogu so bili goniči, brak jazbečarji in krvosledci. Sodnik Jurij Rihtaršič je ocenil 19 psov; 12 odlično,  3 prav dobro, 3 dobro in 1 zadosten. Zapisnikar je bila Lorna Resman.
v II. krogu so bili jazbečarji in jamarji. Sodnik Janez Nahtigal je ocenil 7 psov; 4 odlično, 2 prav dobro in 1 dobro. Zapisnikar je bil Nace Remic.
v III. krogu so bili retriverji, šarivci in ptičarji. Sodnik Vlado Bogdanovič je ocenil 3 pse; 2 odlično in 1 prav dobro. Zapisnikar je bil Vili Rakovec.
Skupaj je bilo ocenjenih 29 psov.
Zaradi strelske prireditve se je telesne ocene psov letos udeležilo samo osem pripravnikov katere je po krogih in razlago o psih vodil podpredsednik LKD Gorenjske Daniel Kirbus.
Zaradi slabega terena je letos odpadel prikaz šolanja lovskih psov.

Šolanje psov 2018

     
(poročilo)                                                           (galerija)


Posvet kinoloških referentov LD 2018

     

Predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal je pozdravil prisotne. Izpostavil je kako naprej voditi LKD Gorenjske. Težave se pojavljajo že pri neresnosti kinoloških referentov, na posvetih so prisotni vedno eni in isti. LZS tudi pod tem mandatom ni pripravljena predlagati nov Pravilnik o uporabi lovskih psov v lovišču. Potrebno bi bilo zaostriti pravilnik, da bi tako LD imele več psov različnih pasem za uporabo pri izvajanju lova. Na LZS je lovska kinologija slabo zastopana, nič dobrega se ne obeta za naprej. Tudi vzreja lovskih psov je v upadanju, obvezna DNK za pse. V kolikor po LD z lovskimi pripravniki ne bo poudarka na lovski kinologiji bo stanje še slabše. Zaostrili se bodo tudi pogoji za UP po krvni sledi. Predlaga, da ZLD Gorenjske skupno z LKD Gorenjske opravi razgovor s starešinami in kinološkimi referenti LD, na temo lovske kinologije.

Po izmenjavi izkušenj kinoloških referentov v svojih LD, kakšno je stanje kinologije v LD, koliko se še upošteva kinološke referente v UO LD, je bil podan zaključek s strani Petra Belharja, da je potrebno vključiti lovsko kinologijo v delo "Mladi in lovstvo". Mladi lovci bi morali posvetiti več časa za lovsko kinologijo. Več dela kinoloških referentov z mentorji in pripravniki.

Pod točko razno je Janez Nahtigal odprl razpravo o svojem odstopu kot predsednik LKD Gorenjske, ki ga je podal ustno na 18. seji IO, dne 18.4.2018. Kot predsednik LKD Gorenjske je na zadnjem občnem zboru dobil podporo. Podporo ima v IO LKD in podpira ga večina kinoloških referentov v LD. Potrebno je dokončati mandat in program, kateri je dobro zasnovan.

Predsednik Janez Nahtigal je še poudaril, da v letu 2018 LKD Gorenjske praznuje 40. letnico delovanja. Potrebno bo imenovati organizacijski odbor kateri bo pripravil vse potrebno za kinološki dan na Gorenjskem, koncem meseca avgusta, oziroma v začetku meseca septembra 2019.

Spomladanska preizkušnja ptičarjev 2018

       


Poleženi so bili mladiči brandel braka 3.7.2018.  Za oddajo bodo v začetku septembra.
Pregledani so s strani veterinarja in 2x razglistani. Imajo vse dokumente.
041 886116 Marko Prestor
39. Občni zbor LKD Gorenjske 2018

V prostorih hotela Marinšek v Naklem, je bil v soboto, 03.03.2018, 39. letni občni zbor LKD Gorenjske.
Predsednik društva Janez Nahtigal je v svojem nagovoru pozdravil vse prisotne in goste: predsednika KZS Egona Dolenca, predsednika ZLD Gorenjske Petra Belharja in predsednika KD Naklo Draga Goričana in po minuti molka, ki je bil posvečen spominu na umrle člane LKD Gorenjske v letu 2017, otvoril občni zbor.
V delovno predsedstvo so bili na predlog predsednika Janeza Nahtigala izvoljeni:
- delovni predsednik: Tomaž Stritih, člana Jurij Poljanec in Valentin Šinko,
- zapisnikar: Gregor Mlejnik,
- overovatelja zapisnika: Jurij Trnovec in Primož Bernik,
- verifikacijska komisija: predsednik Dušan Belovič, člana Pavle Kalan in Nace Remic.

     
(galerija)

Pregled realizacije sklepov zadnjega občnega zbora je podal tajnik društva Gregor Mlejnik. Realizirani so bili vsi sklepi, ki jih je sprejel zadnji občni zbor LKD Gorenjske.
Podana so bila poročila: predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala, tajnika Gregorja Mlejnika, kronista Lorne Resman, tetovirno vzrejnega referenta Joža Vestra in predsednika disciplinske komisije Saša Peternelja. Finančno poročilo je podal blagajnik Matej Močnik, poročilo NO LKD Gorenjske pa Robert Markič.
Po danih poročilih je potekala razprava na dana poročila.
Janez Nahtigal je povedal, da je v letošnjem letu LD Udenboršt dala UPN za plačilo članarine vsem članom, ki so včlanjeni v LKD. Tako mora sedaj plačati članarino vsak član posebej. Predlaga da OZ sprejme sklep, da se članarina za člane po LD , ki so člani LKD Gorenjske plačuje samo preko računa LD ali kinološkega referenta po LD.
Višji finančni izdatki v letu 2017 so bili zaradi izdelave novega orodja za priponke ( plakete ) in izdelava novega računalniškega programa za članstvo. V letu 2017 je kot predsednik LKD Gorenjske hotel dvakrat odstopiti s funkcije. S strani starejših kinoloških sodnikov je bilo preveč podtikanj in nagajanja. Do njih s strani IO ni bilo nikoli šikaniranja. Društva ni lahko voditi. Na voljo je tudi za glasovanje o njegovi zaupnici. Treba je spoštovati predsednika društva, ne Janeza Nahtigala.
Jože Vester, LD Begunjščica: Število legel upada, sedaj morajo vzreditelji na KZS sporočati katerega tetovirnega referenta hočejo.
Bogo Žun, LD Sovodenj: KZS ne izdaja pravočasno rodovnikov. Ni ga prejel v šestih tednih. Ali mora imeti za samca in samico DNA profil.
Jože Vester, LD Begunjščica: Za takšna vprašanja so odgovorne VK. Lovska kinologija uhaja iz rok, prehaja k veterinarjem. Lovska kinologija je bila ustanoviteljica KZS, sedaj pa v vodstvu KZS ni več lovskih kinologov.
Janez Nahtigal: Ni največji problem na KZS. Za upad lovske kinologije je kriva LZS in LD. Včasih se je lovilo s psi. Kjer je stalež divjih prašičev večji je tudi več psov v LD. Vzreja psov bo tudi v našem društvu težavna.
Egon Dolenc, predsednik KZS: Zahvaljuje se in je vesel vabila za OZ. Pozdrave OZ v svojem imenu in v imenu KZS. Podpira dejavnost in smernice LKD Gorenjske, tesno sodeluje s predsednikom Nahtigalom. Čestitke za lanskoletno delo in finančno stanje v društvu. V letu 2017 je bilo veliko anonimnih prijav in posledica tega obilo raznih inšpekcijskih služb na KZS. Zaradi inšpekcije je tako potrebno izdati predračune tetovirnih referentov vzrediteljem. V kolikor je vsa dokumentacija v skladu s pravili, so rodovniki izdani v dveh , treh tednih.
Janez Nahtigal: Kandidati za inštruktorja šolanja, tečaj naj izvede lovska komisija za inštruktorje in ne športna. Lovski kinološki kader naj izobražujejo le lovci. Predlaga da OZ sprejme sklep, da se na KZS poda predlog o določitvi zgornje starostne dobe za kinološke sodnike za sojenje na prireditvah.
Egon Dolenc, predsednik KZS: Komisija za izobraževanje se drži PSD, drugače prejmejo ovadbe. Cena za izobraževanje inštruktorjev na UO KZS še ni potrjena. Cena za vzrejo DNA, maksimalno 50 €. Vzrejno tetovirni referenti bodo namesto dveh ogledov opravili le en ogled, pocenitev stroškov. Vzreja psov se mora poceniti. Dela se na računalniškem vpogledu za plemenjake. Vodstvo KZS se srečuje z velikimi problemi, vendar vztraja kot predsednik KZS.
Peter Belhar, LD Stara Fužina: Veliko sprememb je za vzreditelje. Predlaga, da društvo v letošnjem letu organizira predavanje za vzreditelje lovskih psov na temo vzreje in pri tem potrebne dokumentacije.

Po razpravah danih poročil, letnem načrtu za 2018 in finančnem načrtu za leto 2018 je predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal podelil  društvena priznanja in sicer: Znak vodnik lovskega psa: Pikon Boštjan, LD Bled  in Šinko Valentin, LD Križna Gora. Bronasti  znak: Mohorč Jani, LD Begunjščica; Strmole Branko, LD Bled; Bahun Janez, LD Jesenice; Birk Bojan, LD Jesenice; Mitrowicsh Aleksander, LD Jesenice; Brenkuš Marko, LD Jošt; Jaklič Janez ml., LD Jošt; Gartnar Robert, LD Nomenj Gorjuše; Peternelj Sašo, LD Sorica; Kern Ivan, LD Storžič; Mehle Janko, LD Storžič; Pušavec Iztok, LD Storžič; Svetelj FrancLD Storžič; Bevk Anton, LD Škofja Loka; Hafner Ivan, LD Škofja Loka; Harastija Jože, LD Škofja Loka; Kalan Pavel, LD Škofja Loka; Kožuh Pavel, LD Škofja Loka; Krmelj Jožef, LD Škofja LokaLahajnar Benjamin, LD Škofja Loka; Grašič Metod, LD Udenboršt; Hozjan Slavko, LD Udenboršt; Švab Andrej, LD Udenboršt; Benedičič Julij, LD Železniki; Erznožmik  Milan, LD Žiri.
Priznanja KZS je podelil  predsednik KZS  Egon  Dolenc. Srebrni  znak: Resman Lorna, LD Jesenice in Leban Matjaž, LD Udenboršt. Zlati  znakRauter Primož, LD Boh. Bistrica; Močnik Matej, LD Medvode in Draksler Tomo, LD Sorško polje.
Red II. stopnjeHafnar Milan, LD Jošt Kranj.


Lokalna tekma goničev 2017

       

V soboto, 14. 10. 2017 je LD Poljane, pod okriljem LKD Gorenjske, organizirala Lokalno tekmo goničev.
Prvo mesto je dosegel  Jože Ržek, LD Poljane, z istrsko kratkodlako goničko BRINO, s 185 točkami in I. nagradni razred.
Drugo mesto je dosegel Lado Razstresen, LD Gorenja vas, s posavskim goničem ORKANOM, s 160 točkami in I.nagradni razred.
Tretje mesto je dosegel Miloš Miklavčič, LD Gorenja vas z istrskim kratkodlakim goničem MAČOM, s 150 točkami in III.nagradni razred.
Najdaljšo gonjo 45 minut je imela brandel brak AGA, vodnik Žarko Bernard, LD Jesenice.
Tekma je v zelo lepem vremenu in z dobro organizacijo LD Poljane odlično uspela.

                                          (poročilo)                                                                                       (galerija)

Jesenska vzrejna preizkušnja ptičarjev 2017

Po jutranjem zboru so se udeleženci odpravili v revir Nacovca. Tam sta sodnika razdelila vodnike v dve skupini, ki sta opravljali preizkušnje v poljskem delu. Čeprav so preizkušnje potekale kar dolgo časa, so bile zelo zanimive, saj je bilo delo od psa do psa zelo različno. Po opravljenih preizkušnjah na polju smo se odpeljali v revir Račnjak, kjer so bile izvedene preizkušnje v vodnem delu. Ta del preizkušnje je bil najbolj zanimiv, saj smo lahko dobro videli, kako zavzeto so psi izvajali preizkušnje.
Prireditev je spremljalo 8 pripravnikov za lovce. Sodnika sta med premori preizkušenj, pripravnikom in vodnikom pojasnjevala delo psov in kaj bi le-ti morali še izboljšati pri delu psov.
Po opravljenih preizkusih v vodnem delu smo se odpravili nazaj na zborno mesto, kjer sta sodnika pregledala ocenjevalne liste in razglasila rezultate. Na rezultate in ocene vodniki niso imeli pripomb.
LD Udenboršt je dala na voljo revirja, kjer so psi lahko prikazali kaj znajo, za kar se jim je predstavnik LKD Gorenjske tudi zahvalil.

       
 (poročilo)                                                                                 (galerija)


PNZ goničev in brak jazbečarjev 2017

                            

(poročilo)


PNZ šarivcev in retriverjev 2017

Preizkušnje naravnih zasnov (PNZ) za šarivce in retriverje, se je v soboto, 16. 9. 2017, udeležilo 9 vodnikov s svojimi psi. 6 nemških prepeličarjev, 2prinašalca in 1 špringel španjel, kljub slabemu vremenu, pod budnim očesom sodnika Joža Velikonja, je dobro opravilo preizkus. Na zboru v Podbrezju, kjer so se zbrali vodniki, 20 pripravnikov, gostov in organizator, sta pozdravni govor imela starešina LD Dobrča Tomaž Stritih in podpredsednik LKD Gorenjske Daniel Kirbus. Sodnik Jože Velikonja je povedal propozicije PNZ-ja, kinološki referent LD Dobrča Marko Prestor pa je razložil kje in kaj se bodo izvajali posamezni preizkusi. Po pregledu rodovnikov, čipiranju, streloplahosti in gonji, smo se premaknili k vodnemu delu, k reki Tržiški Bistrici. Zaradi previsoke in deroče vode in same varnosti psov, je imel organizator rezervni plan, da se kasneje premaknemo k ribnikom. Na poti do ribnikov smo izvedli še vlečko. Na koncu je sodnik vpisal ocene v rodovnike in vsakemu vodniku posebej povedal kaj mu je šlo narobe. Ob tej priložnosti bi se organizatorju LD Dobrča zahvalil za odlično organizacijo in hitre rešitve ob slabem vremenu.

     
(galerija)                                                  (rezultati)

PNZ jamarjev 2017

V soboto, 23. 9. 2017, je LKD Gorenjske skupaj z LD Sorško polje organiziral preizkus naravnih zasnov za pse jamarje. Na jutranjem zboru pred lovsko kočo se je zbralo devet vodnikov s svojimi štiri nožnimi prijatelji. Po pozdravnem govoru starešine LD Sorško polje Braneta Dobrina, ki je bil tudi istočasno vodja prireditve, je navzoče pozdravil predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal s kratkim pozdravnim nagovorom, nato pa je besedo predal vodji sodniškega zbora Damjani Švegelj Žnidaršič. Poleg ga. Švegljeve je sodil še kinološki sodnik Jože Batič iz Ajdovščine.       

                                                 

Na prireditvi so bili navzoči pripravniki, ki bodo v naslednjem letu opravljali lovski izpit in sicer njih sedem, ter še nekaj spremljevalcev in gledalcev.
Po preizkusu strelo-mirnosti so se vodniki razdelili v dve skupini in sicer je ena skupina odšla na delo v preizkusu gonje, druga pa v delo v rovu na lisico. Po opravljenih preizkušnjah sta se skupini samo zamenjali. Na koncu pa je  sledilo še delo v vodi oziroma vodo-ljubnosti psov.
Šest psov je opravilo celotno preizkušnjo, dva sta opravila delni PNZ, eden pa ni opravil dela v rovu. PNZ-ja pa se ni udeležil eden prijavljen vodnik.

                                                                                                                                                     

Po izpisanih in podeljenih rodovnikih in ocenjevalnih listih je domačin poskrbel za dobro malico za kar gre zasluga dolgoletnemu kinologu v LD Sorško polje Tomu Drakslerju in njegovi prijateljici, ki nas je v njegovi odsotnosti lepo pogostila.
Na koncu zapisa bi se rad zahvalil LD Sorško polje starešini Branetu Dobrinu in kinologu Tomu Drakslerju za vse prireditve katere LKD Gorenjske organizira v tej družini že vrsto let.

                                           (galerija)                                                                                (rezultati)

Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi 2017Šolanje lovskih psov 2017
     
(galerija)
                                        (poročilo)

Tečaj šolanja lovskih psov se je začel 3. marca in končal z izpitom 19. maja 2017. Tečaj se je izvajal na terenu pri lovski koči LD Sorško polje v kraju Meja in je trajal 23 dni. Na tečaj se je prijavilo 29  vodnikov z svojimi štirinožnimi prijatelji, na kar so štirje vodniki postopoma odstopili, eden je odstopil od izpita. Zaradi prevelikega števila prijavljenih se je tečaj na začetku razdelil na dve skupini. Glavno skupino je vodil vodja tečaja Jurij Rihtaršič, drugo pa Matjaž Leban. 24 vodnikov je uspešno zaključilo tečaj.  Skupna
povprečna ocena je 86,75 % . Vreme je tečajnikom bilo naklonjeno, saj so vse dni tečaja imeli zelo ugodne vremenske razmere.


Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem 2017

(galerija)

Telesno ocenjevanje psov vseh lovskih pasem, je letos že 39. organizirala LKD Gorenjske. Od leta 1979 na Gorenjskem sejmu (kranjski orok), od 2001 na nogometnem igrišču v Bitnjah, pa do danes, od 2012 pred lovsko kočo, LD Sorško polje. Uvodni govor je napravil podpredsednik Daniel Kirbus, v katerem je navzoče lepo pozdravil in jim zaželel veliko užitkov in čimboljše ocene za njihove štirinožce. Predstavil je kinološke sodnike, kateri so sodili v štirih krogih III, IV, VI, VII, in VIII FCI pasemske skupine in besedo predal predsedniku Janezu Nahtigalu. Predsednik je nekaj besed namenil stanju v lovski kinologiji, nato pa napovedal prikazne vaje vodnikov in njihovih štirinožcev iz šole poslušnosti. Kar so prikazali lahko rečemo, da so se tudi nekaj naučili. Prikaz vaj je potekal pod vodstvom Jurija Rihtaršiča.
Po prikazanih vajah se je začelo telesno ocenjevanje psov. Ocenjeno je bilo 39 psov; v prvem krogu (sodnik Primož Rautar), kjer so bili jazbečarji, ni bilo nobenega psa, v drugem krogu (Roman Rovanšek), goniči, so bili ocenjeni 4 psi, v tretjem krogu (Alojz Mlakar), terijerji in krvosledci, je bilo ocenjenih 15 psov, v četrtem krogu (Alenka Pokoren), ptičarji, šarivci in prinašalci, je bilo ocenjenih 20 psov
.
Zaključimo lahko z besedo, da je letošnje Telesno ocenjevanje psov vseh lovskih pasem v celoti odlično uspelo.


Spomladanski posvet kinologov LKD Gorenjske 2017

   
(galerija)

V petek, 12. maja 2017 je bil posvet članov IO s kinološkimi referenti. Predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal je na začetku vse lepo pozdravil in podal nekaj iztočnic.
Na OZ LKD Gorenjske je bil sprejet Statut s katerim je bil ukinjen strokovni svet in naloge so se prenesle na IO. V LKD se glede stroke ni preveč delalo. Sodniški kader pa se pomlajuje. Od štirih sodniških pripravnikov sta dva opravila izpit. Pomladiti je potrebno tudi inštruktorski kader za šolanje lovskih psov. Kaj postoriti, da bo po LD bolje glede lovske kinologije? Dokler LZS ne bo imela jasne vizije, kaj početi z lovskimi psi po loviščih, se nam slabo piše. Minister mora izdati akt kako delati z lovskimi psi po LD. Nekatere LD nimajo več zadostnega števila psov, na skupne love vabijo člane kinologe s psi iz drugih LD. LKD Gorenjske dobro sodeluje z ZLD Gorenjske in OZUL–om Gorenjske. Težave po LD glede lovske kinologije so še vedno tam, kjer kinološki referent ni član IO oziroma UO. Pravilniki o lovski kinologiji po LD so vprašljivi, nekatere LD jih nimajo. Stanje na področju lovske kinologije se ne izboljšuje.
Peter Belhar je dodal, da v njegovi LD nimajo psov za skupinske love. Problem je jelenjad, visoki plani odvzema. Lov pa je na pogonih s psi prepovedan. Težko dosegajo plane, naj se dovoli lov s psi.
Jure Grajzar
pravi, da se v njegovi LD stanje na področju lovske kinologije izboljšuje. Več članov je pristopilo v LKD.
Janez Nahtigal dodaja, da nekateri vodniki iz LD posedujejo pse, ki jih nimajo za kaj uporabljati v loviščih, število  nemških prepeličarjev pa se je izredno povečalo.
Robert Markič: včasih so imeli lovci tudi po več psov.  Brez psa ni bilo lova. Vse pripravnike šolamo, vendar za lovsko kinologijo potrebujejo le dva žiga v pripravniški knjižici. Glede lovskih pasem po LD, so važni tudi tereni lovišča (ceste, promet, obiskovalci, itd.).
Branko Strmole: pravilnik o lovski kinologiji, ki ga je predlagal LKD je dober, vendar so v njihovi LD že preje sprejeli kinološki pravilnik. Tak pravilnik je osnova za kinologijo v LD.  Problematika lovske kinologije je široka.  Mentor lovskemu pripravniku bi moral biti kinolog, vodnik lovskega psa.
Tomo Draksler: v LD kjer sta starešina in kinološki referent člana LKD se da precej postoriti. Lovski pripravniki bi morali v vsakem kvartalu imeti temo na lovsko kinologijo.
Dušan Belovič: LKD – ji, stroka, bi morala dati največ zahtev k pravilniku o uporabi lovskih psov.
Janez Nahtigal: LZS in KZS sta vsak svoja organizacija. LKD–ji , VK in pasemske skupine spadajo pod KZS. LKD–ji ne morejo diktirati LZS kaj postoriti v zvezi z lovsko kinologijo. V kolikor ne bi bil takšen upad staleža poljskega zajca se tudi število lovskih psov ne bi tako zmanjšalo. Nekatere LD so ukinile brakade. Število krvosledcev pa je povečano. Znotraj lovske kinologije so nasprotja,  namesto da bi nastopili skupaj na KZS. Vzreja lovskih psov upada, politaika KZS je takšna, da bodo vodniki še bolj na udaru ( finančna plat ).
Jernej Košica: v LD imajo tri ptičarje in so zadovoljni glede njihove uporabnosti (krvna sled, lov na divje prašiče). Vodnike psov je potrebno stimulirati, je pa proti temu, da LD nabavi psa.
Jule Benedičič:
v LD imajo le eno brakado. Mladi lovci nimajo nobene etike in odnosa do divjadi. Važen je le še plan in odstrel.
Jože Bešter:
stanje v LD se je glede lovske kinologije izboljšalo.
Janez Nahtigal je še dodal, da LKD ne diktira katere pasme lovskih psov naj LD nabavljajo. Vsak posameznik se odloči za pasmo. Je pa potrebno vzpostaviti boljšo povezavo med LD in LKD. LKD je kot servis LD.  LD bi morale graditi temelje na mladih. Vključevati se v delo "Mladi in lovstvo", pod mentorstvom
Marka Mali.
Težave so pri pravočasnem javljanju podatkov LKD-ju, plačilu članarin LKD-ju, velikokrat se ne ve kdo je plačal,  plačilo sporazuma posamezne LD, itd.

Izvede se kinološka anketa po vseh LD na Gorenjskem. Vili Rakovec je obrazložil namen ankete in vsebino vprašanj. Rok za vrnitev izpolnjene ankete  je 15. junij 2017. Branko Strmole je predlagal, da tudi kinologi prejmejo anketo po e-pošti.

Peter Belhar: predlaga okroglo mizo. "Predstavitev kinološkega dela po LD" in "predstavitev  primerjalne analize na podlagi ankete". Na okroglo mizo, ki naj bi bila septembra ali oktobra,  vabiti kinološke referente in starešine.Spomladanska preizkušnja ptičarjev 2017

        
(poročilo)                                                                                                        (galerija)


38. Občni zbor LKD Gorenjske

25.02.2017, je bil v prostorih hotela Marinšek v Naklem,  redni letni občni zbor LKD Gorenjske.
Z uvodnimi besedami je prisotne in goste lepo pozdravil predsednik društva Janez Nahtigal. Od 440 članov LKD Gorenjske, je bilo na občnem zboru prisotnih 72 članov, s tem je bil občni zbor sklepčen. Od gostov so bili prisotni: predsednik ZLD Gorenjske Peter Belhar in predsednik KD Naklo Drago Goričan.
Izvoljeno je bilo delovno predsedstvo v sestavi: Roman Rovanšek - delovni predsednik, Anton Markič in Anton Bešter - člana, za zapisničarja pa Gregor Mlejnik.

   
        
Podana so bila poročila: predsednika društva, tajnika, kronista, predsednika strokovnega sveta, tetovirno vzrejnega referenta, disciplinske komisije, blagajnika in predsednika NO.
Sledila je razprava na dana poročila. Najbolj je prisotne razburilo poročilo predsednika društva o delu strokovnega sveta. Predsednik strokovnega sveta Jurij Rihtaršič in kinološki sodnik Ivan Traven sta govorila o sodniškem delu v društvu. "Ni vse tako črno kot se prikazuje. Iz  obširnih  poročil  je razbrati dobro delo društva," je prisotne nagovoril predsednik ZLD Gorenjske Peter Belhar.
Predsednik komisije za spremembo Statuta in Pravilnika o kinoloških priznanjih in odlikovanjih Roman Rovanšek, je poročal, da je bila komisija imenovana s strani IO in dne 12.1.2017 pripravila predlog sprememb Statuta in Pravilnika o kinoloških priznanjih in odlikovanjih. Iz Statuta je črtan  organ društva – strokovni svet, razširjen je sestav IO z 9 na 13 članov, naloge črtanega strokovnega sveta  so zajete pod novim 31. členom  - strokovno delo IO.
Spremembo Pravilnika o kinoloških priznanjih in odlikovanjih je obrazložil Gregor Mlejnik. Črta se pismeno priznanje, doda se bronasti in srebrni znak društva, doda se srebrna plaketa. Navedeni so kriteriji za podeljevanje posameznih priznanj. Vsi predhodni prejemniki plaket in zlatih plaket bodo prejeli miniature k plaketam za nošenje.
Na koncu pa še podelitev priznanj za najzaslužnejše člane LKD Gorenjske v letu 2016.
Priznanja LKD Gorenjske sta podelila predsednik LKD Janez Nahtigal in predsednik strokovnega sveta LKD Jurij Rihtaršič.
Pisno priznanje LKD so prejeli: Resman Lorna, LD Jesenice, Leban Matjaž, LD Udenboršt, Ahačič Blaž, LD Tržič, Erznožnik Milan, LD Žiri in Čuš Rado. Znak vodnik so prejeli: Prestor Janez, LD Dobrča, Grajzar Marjan, LD Poljane  in Jesenovec Peter, LD Poljane. Zlati znak LKD so prejeli: Markič Robert, LD Dobrča, Bevk Justin, LD Gorenja vas, Miklavčič Miloš, LD Gorenja vas, Stržinar Klemen, LD Gorenja vas, Draksler Tomo, LD Sorško polje, Remic Nace, LD Sovodenj, Skube Rajko, LD Škofja Loka, Pisek Janez, LD Udenboršt, Kamenšek Janez, LD Železniki in Rovanšek Roman, LD izven. Plaketo LKD Gorenjske je prejel: Belovič Dušan, LD Udenboršt. Zlato plaketo LKD Gorenjske so prejeli: Hafnar Milan, LD Jošt, Slatnar Peter, LD Udenboršt in Traven Ivan, LD Medvode.
Srebrni znak KZS
je prejel: Bernik Primož, LD Selca. Zlati znak KZS sta prejela: Bešter Joško, LD Kropa  in Levstek Drago, LD Stol.

Jesenski posvet kinoloških referentov 2016

            (galerija)

V gostilnici Kresnik v Naklem, je bil 9. novembra, letos že drugi posveta članov IO s kinološkimi referenti. Od 31 kinoloških referentov je bilo prisotnih 17 ( 64,8   % ),  trije so se opravičili.  Predlagan je bil naslednji dnevni red:
1.      Otvoritev posveta
2.      Spremembe statuta LKD Gorenjske
3.      Članarina 2017-2019  (določitev višine članarine)
4.      Zagotovitev pogojev za obstoj lovske kinologije
5.      Razno
Predlagani dnevni red je bil sprejet.

K1. Predsednik vse lepo pozdravi in se jim zahvali za udeležbo.

K2. Predsednik Janez Nahtigal predlaga, da se za priznanja doda tudi srebrna plaketa, tako bi imeli bronasto, srebrno in zlato plaketo s priponkami za nošenje - miniature. Dosedanjim prejemnikom plaket se bi izročilo priponke za nošenje – miniature. Prav tako predlaga, da bi uvedli tudi bronasti in srebrni znak društva. Tako bi imeli bronasti, srebrni in zlati znak društva. Pisno priznanje bi ukinili. Prisotni so se s predlogom strinjali.
P
redlaga tudi ukinitev strokovnega sveta in vse naloge se prenesejo na izvršni odbor. V dani situaciji je nemogoče dobro sodelovati s starejšimi člani strokovnega sveta.
Sledi razprava članov.

Predsednik
  predlaga, da prisotni kinološki referenti potrdijo podporo za spremembo, to je ukinitev strokovnega sveta z glasovanjem.
Vsi prisotni so z glasovanjem potrdili ,da podpirajo predlog za spremembo, to je ukinitev  strokovnega sveta.

Predsednik predlaga , da kinološki referenti  seznanijo članstvo po LD o spremembi.

K3. Predsednik predlaga , da se za leto 2017 do 2019 članarina z 8 € poveča na 10 €. V R Slovenije je  naše  LKD, med ostalimi LKD – ji z razmeroma nizko  članarino. V letu 2019 bo LKD Gorenjske praznoval 40. letnico.  Potrebno bo izdelati tudi nov prapor.

Prisotni kinološki referenti se strinjajo s predlogom, da se članarina poveča z 8 € na 10 €.

K4. Nahtigal Janez: večinoma LD na Gorenjskem ima preveč psov usposobljenih po krvni sledi. Primanjkuje pa lovskih psov za skupinske love – brakade na malo divjad. V večino LD skoraj ni več skupinskih lovov na malo divjad – brakad. Delo z lovskimi pripravniki je potrebno izboljšati na področju kinologije. Na zadnjem posvetu kinoloških referentov je Branko Strmole predlagal, da naj bodo mentorji lovskim pripravnikom kinologi. S tem je tudi več možnosti, da bodo mladi člani LD nabavili pse in postali kinologi.
Strmole Branko: skupinski lovi na malo divjad so v upadanju, ker ni male  divjadi,  stalež zajca je v upadanju, v porastu pa je parkljasta divjad. Plan pri odstrelu le teh se mora izvršiti, zato tudi ni več skupinskih lovov na malo divjad.
Rauter Primož: kinološki referenti brez skupne podpore med LKD in LD ne bodo v LD dosegli nič, v kolikor vodstvo v LD nima posluha za lovsko kinologijo.
Nahtigal Janez: pred leti je LKD ponudil lovskim družinam Kinološki pravilnik v LD , vendar ga je le malo LD upoštevalo, oziroma vključilo v svoje akte. V LD je potrebno vztrajati, da bo kinološki referent član UO v LD.
Nekatere LD so naročile flise z emblemom LKD Gorenjske, nekatere se sploh niso odzvale na dopis.

K5. Kirbus Daniel: sprašuje če se člani kaj poslužujejo spletne strani LKD Gorenjske. Pričakuje kakšne predloge za izboljšanje spletne strani. Kinološki referenti in vodniki psov naj pošljejo fotografije s teksti za objavo na spletni strani (uspehi na razstavah, tekmovanjih, legla, itd.).
Nahtigal Janez: opozarja, da naj vodniki za prireditve pošljejo prijavnice vsaj en teden pred prireditvijo.
V kolikor je še interes za flise z emblemom LKD Gorenjske naj kinološki referenti posredujejo podatke za naročilo.Lokalna tekma goničev 2016

     
(galerija)                                                                        (poročilo)


Jesenska vzrejna preizkušnja ptičarjev 2016

   
(galerija)                                     (poročilo)


PNZ goničev in brak jazbečarjev 2016


                     (poročilo)


PNZ jamarjev 2016

    

(galerija)                                                                                 (poročilo)

PNZ šarivcev in retrivarjev 2016

   

                                                                (galerija)                                                (poročilo)

UP v delu po krvni sledi za 2016
   

(galerija)                                            (poročilo)


Posvet kinologov LKD Gorenjske 2016

   

IO LKD Gorenjske je 20.05.2016 organiziral posveta s kinološkimi referenti LD na Gorenjskem. Od 31 kinoloških referentov je bilo prisotnih 13 (41,9 % ),  8 se jih je opravičilo.
Predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal je pozdravil prisotne. Po programu LKD Gorenjske je vsako leto predviden posvet s kinološkimi referenti, med katerimi je kar nekaj novih. Vili Rakovec,  propagandist IO LKD Gorenjske je predstavil naloge kinološkega referenta v LD. V kratkem je predstavil bistvene zadeve iz pripravljenega  gradiva za kinologe lovskih družin, katerega so prejeli vsi prisotni.
Janez Nahtigal je poudaril, da je število psov v upadanju. V letu 2014 je bilo na telesnem ocenjevanju 57 lovskih psov, leta 2015 še 34, letos le še 28, še nikoli ni bila tako slaba udeležba. Tudi na šolanju psov je število udeležencev v upadanju, letos le 14 vodnikov s psi. Problemi so tudi na KZS, športniki hočejo izriniti lovsko vejo. Na predlog večina  LKD-jev je bila skupščina KZS prestavljena. Na LZS je imenovana nova komisija za lovsko kinologijo. V LD bo potrebno zagotoviti ustrezno število lovskih psov po pasmah. Pravilnik o uporabi lovskih psov v lovišču, ki ga bo podpisal minister bo zelo strog. Lovski inšpektor bo imel zakonsko podlago za ukrepanje proti LD glede nezadostnega števila lovskih psov določenih pasem za izvajanje posameznih vrst lova. V LD je vedno več UO, kjer v UO ni kinološkega referenta. V LD bi bilo potrebno vzpostaviti zanimanje za lovsko kinologijo pri mlajših novih članih.
Primož Rauter: novi pravilnik bo moral biti v dobrobit lovski kinologiji. Lovski inšpektor mora kontrolirati kako v LD spoštujejo  Pravilnik o uporabi lovskih psov v lovišču. Morali bi imeti tudi pravilnik o iskanju zastreljene divjadi, ki bi bil enoten za celo Slovenijo.
Branko Strmole: pri starejših članih ne moremo nič spremeniti. Mentorji lovskim pripravnikom bi morali biti obvezno kinologi po LD. S sodelovanjem s pripravnikom ob prisotnosti psa, »zastrupi«  pripravnika da nabavi psa.
To je nekaj izvlečkov iz zapisnika posveta kinologov LKD Gorenjske za leto 2016.
 


Šolanje lovskih psov 2016

TEČAJ ŠOLANJA VODLJIVOSTI LOVSKIH PSOV NA SORŠKEM POLJU

Psi se radi učijo in aktivno preživljajo čas s svojim vodnikom. Vaš trud in čas, ki ga boste namenili za njegovo vzgojo, se vam bo obrestoval.

                                                     

S tečajem osnovnega šolanja vodljivosti lovskih psov vseh pasem po programu VP 1 in VP 2 smo pričeli 4.3.2016, na Soriškem Polju. Uvodni sestanek, ki je potekal v lovskem domu LD Sorško Polje je bil namenjen teoretičnemu delu tečaja. Za vodjo šolanja je bil s strani LKD gorenjske določen Jurij Rihtaršič za pomočnika pa kandidat za instruktorja vodenja lovskih psov Matjaž Leban. Vodja šolanja Jurij Rihtaršič je predstavil namene in cilje ter metode šolanja. Ravno tako je bilo predstavljeno, kako bodo potekali tečaji in da se bomo na tečaju srečali najmanj 40 ur skupaj po dve šolski uri.. Sestajali smo imeli ob torkih in petkih. Kljub spomladanskemu času nam tudi april ni zagodel in nas je spremljalo vreme brez večjih padavin.

         

Tečajniki so se redno udeleževali srečanj in pridno trenirali doma, kar se je odražalo v dobrem delu in napredku psov. Po končanem tečaju je k izpitu, ki je potekal 17.5.2016, pristopilo 14 tečajnikov in ga tudi vsi uspešno opravili. Od teh je opravilo izpit po programu VP-1 dvanajst vodnikov in po programu VP-2 dva vodnika.

                                               

Uspešno opravljeno šolanje smo proslavili s piknikom in si tako polepšali zaključek prijetnega druženja.

(galerija)                                                                                   (poročilo)Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem 2016

     

                                                           (poročilo)                                                               (galerija)


37. Občni zbor LKD Gorenjske 2016

V soboto 27.02.2016, v prostorih Hotela Marinšek v Naklem, je bil redni letni občni zbor LKD Gorenjske.

Ob pozdravnem nagovoru predsednika društva Janeza Nahtigala, se je občni zbor pričel z minuto molka, spomin na vse umrle člane LKD Gorenjske. Od 442 članov LKD Gorenjske, je bilo na občnem zboru prisotnih 59 članov LKD Gorenjske, s tem je bil občni zbor sklepčen. Od gostov so bili prisotni: predsednik KZS Egon Dolenc, predstavnik ZLD Gorenjske – Ozula – KD Naklo Drago Goričan in lovski inšpektor Gorazd Kokalj.

Izvoljeno je bilo delovno predsedstvo v sestavi: Jože Vester - delovni predsednik, Franc Pipan in Jože Ržek - člana.

     

Po vseh poročilih društva je sledila razprava.

Predsednik KZS Egon Dolenc pozdravil prisotne in poudaril, da se rad udeležuje občnih zborov, ker želi slišati glas članstva. Ugotavlja, da število lovskih psov na razstavah upada. Na CACIB Ljubljana je bilo udeleženih 1320 psov, od tega le štirje lovci s psi. Apelira na LKD, da se člani lovci v čim večjem številu udeležujejo razstav.

Lovski inšpektor
Gorazd Kokalj je prisotne pozdravil v imenu inšpektorata. Dodal je; leta 2009 so bile izdane koncesijske pogodbe in da se lov lahko izvaja le s psi, da je v LD premalo psov. Leta 2002 je bil sprejet "Pravilnik o uporabi lovskih psov", ki bi moral biti že zdavnaj spremenjen, vendar še vedno velja. LD ne spoštujejo tega pravilnika ter, da je premalo psov v lovišču. Tudi v aplikaciji "Lisjak" se ne vodi ažurno iskanje zastreljene divjadi.

Po vseh razpravah se je oglasil še predsednik LKD Janez Nahtigal.
Strinja se z lovskim inšpektorjem. Stanje lovskih psov upada. Številčnost divjih prašičev na Gorenjskem je manjše kot drugod po Sloveniji. Šest kinoloških referentov ni vrnilo izpolnjenega vprašalnika, ni interesa za lovsko kinologijo. Funkcija kinološkega referenta v LD je, da dela za dobrobit lovske kinologije, ne da sedi v UO samo zaradi funkcije. V nekaterih LD so kinološki referenti člani LD,  ki sploh niso kinologi, nekatere LD pa kinološke referente sploh nimajo v UO. Minili so že trije mandati pa ni nič narejenega glede pravilnika, obstoječ pravilnik je dober. Pravilnik bi moralo izdati ministrstvo, sankcioniranje pa bi izvajal lovski inšpektor. Na KZS se pripravlja sprememba Statuta. Strokovni del je izredno pomemben. Lovski pripravniki za sodnike težko izpolnjujejo pogoje, preveč je  administracije. Na KZS z določenimi postopki zavračajo naše kandidate za sodnike. V PSD-ju je potrebno omiliti kriterije in ne zaostrovati. Nevarno je, da bomo v  LKD Gorenjske ostali brez strokovnega kinološkega kadra.

Na koncu pa še podelitev priznanj za najzaslužnejše člane LKD Gorenjske v letu 2015.

Priznanja LKD Gorenjske sta podelila predsednik LKD Janez Nahtigal in predsednik strokovnega sveta LKD Jurij Rihtaršič.
Znak vodnik sta prejela Birk BojanLD Jesenice in Erznožnik MilanLD Žiripisno priznanje LKD  sta prejela Jesenovec Peter, LD Poljane in Vogrin Gašper, LD Udenborštzlati znak LKD sta prejela Janc Matija, LD Udenboršt in Blažič Jure,
LD Udenborš;
plaketo LKD Gorenjske so prejeli: Fajfar JožeLD Begunjščica,  Kristan Stane, LD Jošt in Končan Andrej, LD Poljane;
zlato plaketo LKD Gorenjske sta prejela Markič Anton, LD Udenboršt in Ržek Jože, LD Poljane.

Priznanja KZS
sta podelila predsednik KZS Egon Dolenc in predsednik strokovnega sveta LKD Jurij Rihtaršič.
Srebrni znak KZS so prejeli: Gartnar Robert, LD Nomenj Gorjuše, Hudobivnik Štefan, LD Udenboršt,  Knapič Slavko,
LD Udenboršt in Vogrin Jernej, LD Udenboršt;  red I. stopnje KZS sta prejela Mali Marko, LD Tržič in Nahtigal Janez,
LD Udenboršt.

Lokalna tekma goničev 2015
     
(poročilo)                                                                         (galerija)


JZP ptičarjev 2015
   
(poročilo)                                                                         (galerija)CACT za goniče 2015

  ekipa LKD Gorenjske

Vzrejna komisija za goniče pri KZS, je v sodelovanju z LKD Koroške, dne 24.10.2015 izvedla CACT za goniče v LD Mislinja.
Udeleženo je bilo 21 vodnikov s svojimi psi iz 9 LKD, med katerimi je bila tudi ekipa LKD Gorenjske.  Sodniški zbor, kateremu je predsedoval Slavko Žlebnik, je štel 9 sodnikov.
Med posamezniki je zmagal Milan Erznožnik iz LKD Gorenjske, s psičko ESTA, istrski kr.gonič, s 185 točkami. Drugi je bil Franc Oder iz LKD Koroška, s psičko ASTRA, planinski gonič, s 143 točkami. Tretje mesto je zasedel Andrej Bončina iz LKD Idrija, s psičko AJKA, s 141 točkami. Preizkušnjo je opravilo 9 psov, 12 psov preizkušnje ni opravilo.
Ekipno je zmagala ekipa LKD Gorenjske, v sestavi: Milan Erznožnik, Vojko Matuc in Vlado Raztresen, z 280 točkami. Drugo mesto je zasedla LKD Koroške z 280 točkami. Tretje mesto je zasedla LKD Idrija z 265 točkami.
Ekipi LKD Gorenjske iskrene čestitke!


PNZ goničev in brak jazbečarjev 2015

 
                   Poročilo                                    Galerija


PNZ jamarjev 2015
    
Poročilo                                                  Galerija


UP po krvnem sledu in memorial Slavka Fabjana 2015

   

Poročilo                                                       Galerija

6. junija 2015 je bila uporabnostna preizkušnja po krvni sledi in memorial Slavka Fabjana v LD Jošt.

Prijavljenih je bilo 11 vodnikov, preizkušnje pa se je udeležilo 10, ki pa so jo vsi uspešno opravili.
Organizacija in sama prireditev je dobro uspela, za kar vsa pohvala članom LD Jošt. Udeleženci so bili zelo zadovoljni.
Najtežji teren je imel sodnik Jože Vester. Sledi pa so se polagale z uporabo večjega števila parkljev srnjadi.

Na omenjeni prireditve je Jože Vester uradno oznanil, da je zaključil s sojenjem v delu po krvni sledi.
Sledni čevelj je podaril svoji naslednjici in pripravnici Lorni Resman.
Predsednik Janez Nahtigal se mu je v imenu udeležencev in v imenu LKD Gorenjske zahvalil za vseh 40 let sojenja.
                                                                                                                                         Joža, velika Hvala!Posvet kinoloških referentov LD z LKD Gorenjske 2015

V petek 22.05.2015 je upravni odbor LKD organiziral posvet s kinološkimi referenti. Udeleženih je bilo 17 referentov, dva sta se opravičila. Referenti so podali svoje probleme , prav tako tudi pozitivne stvari, s katerimi se srečujejo v svojih LD.
Že lansko leto smo ugotavljali, da nekateri kinološki referenti niso člani
v svojih UO LD, kaj, da bi imeli še kakšno besedo. "Mogoče kakšen pogovor z višjim nivojem?"
Vse manj je mladih lovcev, ki bi bili zainteresirani za lovsko kinologijo. Sigurno je krivcev več: finančni pogoji, drugačen način življenja, nepravilni odnos do lovske kinologije v LD itd.Šolanje lovskih psov 2015

                                                                                Galerija                Poročilo


Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem 2015
     

               Poročilo                                                                                                                    (galerija)


Spomladanska preizkušnja ptičarjev 201536. Občni zbor LKD Gorenjske  2015
 
     
                                                                                                                        (galerija)


JZP pričarjev 2014

             (galerija)


PNZ goničev 2014

         
                                                                                                                                                                    POROČILO


PNZ šarivcev in retriverjev 2014

               POROČILO


PNZ jamarjev 2014

                POROČILO

Uporabnostna preizkušnja po krvnem sledu 2014

          Galerija          R E Z U L T A T I       
                                    


Šolanje lovskih psov v LKD Gorenjske 2014

      

Galerija                                      P O R O Č I L O


Posvet kinoloških referentov LD z LKD Gorenjske 2014

V petek 23.05.2014 je vodstvo LKD organiziral sestanek s kinološkimi referenti. Glavna tema je bila; problemi in težave lovske kinologije na gorenjskem. Sestanka se je udeležilo zelo malo kinologov glede na samo temo, kakšni problemi in težave se pojavljajo pri kinoloških referentih. Vsaj pogovori so dali rezultate, da  veliko referentov nima besede v upravnih odborih, nekateri niso niti člani upravnega odbora LD. Prav zato zaradi podobnih problemov LKD Gorenjske poskuša organizirati take posvete-sestanke s kinološkimi referenti LD, da jim pomaga in s skupnimi močmi prebrodimo težave.
LKD Gorenjske bo v prihodnje še organizirala podobne posvete s kinološkimi referenti, da se jih v čim večjem številu udeleži posvetov, saj edino z večjo angažiranostjo  lahko  dosežemo večji nivo lovske kinologije na gorenjskem.
Članek o Špringer španjelu
                                                                  Matjaž Leban

       


Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem 2014


                                                                                           slike v galeriji


Spomladanska vzrejna preizkušnja ptičarjev 2014

Kraj prireditve:  Lovski dom LD Sorško polje
Čas prireditve:  19.04.2014, ob 8,00 uri
Vodja prireditve:  Draksler Tomo LD Sorško polje
Sodnika:  Andreja Strajnar in Traven Ivan

Prijavljenih je bilo 13 psov in vsi so preizkušnjo opravili.

   

 


Državna uporabnostna tekma Brak jazbečarjev      

Gostitelj DUT Brak jazbečarjev, ki je bila 09.11.2013, je bila LD Železniki.
Od devetih prijavljenih se je tekme udeležilo 7 vodnikov s svojimi psi. Gonjo so opravili samo trije psi in sicer 
pes Aron,  vodnik Markič Robert, psica Demy, vodnik Mali Jaka in psica Mage, vodnik Anton Komidar. Žal nobeden ni uspešno opravil krvne sledi. Zmagovalca DUT Brak jazbečarjev ni bilo in se tudi niso podelili pokali. Podelil pa se je pokal za najdaljšo gonjo, ki jo je opravil pes Aron (44 min), vodnik Markič Robert (LD Dobrča) iz LKD Gorenjske, drugo najdajšo gonjo je imela psica Demy (32 min), vodnik Mali Jaka (LD Udenboršt) prav tako član LKD Gorenjske in tretjo gonjo, psica Mage (12 min), vodnik Anton Komidar član LKD Bela krajina.
Vsem udeležencem so se podelile vse praktične nagrade za spodbudo, da se še udeležijo tekem Brak jazbečarjev.

               

Lokalna tekma goničev v spomin na Slavka Fabjana

      R E Z U L T A T I
  (GALERIJA)Stane Hribernik praznoval visoki jubilej (19.10.1933)       
Kdo ga ne pozna?  Mednarodni kinološki sodnik od 1974 za delo in zunanjost VI. FCI grupe.
Je ustanovni član LKD Gorenjske od 1979. Bil je predsednik strokovnega sveta LKD od 1979 do 2002, član izvršnega odbora LKD od 1980 do 2003, član strokovnega sveta LKD od 2003 do 2007. Bil je dolgoletni predsednik vzrejne komisije za goniče pri KZS. Zaradi bolezni je svojo aknivnost s kinologijo prenehal leta 2002. Danes je častni član LKD Gorenjske.
Za svoje uspešno delo v lovski kinologiji je prejel številna priznanja: znak vodnika, zlati znak, plaketo in zlato plaketo od LKD Gorenjske, srebrni znak, zlati znak, red II. stopnje in red I. stopnje od KZS.
Za njegov visoki jubilej smo mu člani LKD Gorenjske pripravili srečanje in praznovanje na njegovem domu. S prihodom slavljenca mu je škofjeloški lovski pevski zbor zapel dobrodošlico, predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal pa mu je po slavnostnem govoru predal skromno darilo LKD Gorenjske. Ob jedači in pijači so člani škofjeloškega lovskega pevskega zbora zapeli še nekaj prelepih lovskih in kinoloških pesmi, med udeleženci praznovanja pa so se razvneli spomini. Ob koncu se je razpotegnil še meh in domača viža, Stane pa je celo zaplesal.

Stane, še na mnoga leta!

                                                                                                            slike so v galeriji    Državna uporabnostna tekma goničev 2013

LD Loke pri Črnomlju.
Tekme
se je udeležilo 22 tekmovalcev, uspešno pa so  jo opravili le štirje. Zmagovalec tekme je bil Jakob Lavrin s posavsko goničko Senko, drugi je bil Andrej Zabukovec z Brandl brakom Enk Suhorobarski, tretji pa je bil Anton Šuklje ( LKD Bela Krajina) z istrskim kratkodlakim goničem Cerom.
Gorenjski predstavniki niso opravili tekme. Sodelovali pa so Klemen Stržinar - istrski kratkodlaki gonič DONA, Miloš Miklavčič - istrski kratkodlaki gonič MAČO in Milan Jeram - istrski kratkodlaki gonič BEN. Vsi trije so člani LD Gorenja vas.


                                                                                                             slike so v galeriji


PNZ goničev in brak jazbečarjev
  


        Razstava lovskih psov v Braslovčah

                   

                    
       
                
     


        
                                  PNZ jamarjev in
VUP jazbečarjev                                    

      
       PNZ šarivcev in prinašalcev
                  P O R O Č I L O

                        Mala šola za mlade lovske pse

       UP po krvni sledi v Šenčurju

08.06.2013 je bila pri Lovski koči LD Šenčur UP v delu po krvni sledi za vse pse lovskih pasem. Preizkušnje se je udeležilo 13 vodnikov s svojimi psi.
                                                                                                                                             R E Z U L T A T I

                       
                           
V nedeljo, 26.5.2013, CAC Hrušica.
Vlado Sofranievski, član LKD Gorenjske, s svojim nemškim kratkodlakim ptičarjem
Majem prejme naziv CAC in BOB,
ter postane Ch-SLO.


Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem - Bitnje, 18.5.2013

   
 


Seminar: "Delo po krvni sledi"

V domu slepih in slabovidnih na Okroglem pri Naklem je bil v soboto, 13.aprila 2013 seminar na temo: "Delo po krvni sledi".
Seminar je bil namenjen predvsem kinološkim referentom, starešinam in gospodarjem LD. Po pozdravnem govoru predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala, je seminar potekal je v dveh delih. V prvem delu, katerega je  predstavil  tetovirni referent LKD Gorenjske  Jože Vester,  je  bil  namenjen  predvsem  pomenu  krvosledstva  in  problemom  na  to temo.  V  drugem delu  pa je Alojz Mlakar, prejšni predsednik LKD Gorenjske in dolgoletni vodnik krvoslednih psov, prikazal pripomočke za polaganje umetne krvne sledi  in obrazložil nepravilnosti in pravilnosti ob iskanju zastreljene in ranjene divjadi (v mapi Krvosledci, si oglejte FILM).

     

Državna tekma goničev - Marezige, 20.10.2012

           
                                                               Jože Ržek, Peter Razpet,Tatjana Grižon                              Gorenjski ekipi
                                                                    
                                                                    
V Marezigah, na Primorskem, nekaj km od Kopra, je letos potekala državna tekma Goničev. Na njej je sodelovalo 26 vodnikov, od katerih je 11 vodnikov opravilo preizkušnjo. Zmagal je Peter Razpet iz LKD Gorica-Nova Gorica, drugi je bil Jože Ržek iz LKD Gorenjska in tretje mesto je pripadalo Tatjani Grižon iz LKD Koper. Zmagovalna ekipa za leto 2012 je postala LKD Koper.
Na tekmi sta sodelovali dve gorenjski ekipi, kateri so zastopali:  Lado Raztresen, Marjan Raztresen, Klemen Stržinar, Jože Ržek, Justin Bevk in Vili Rakovec.


Uporabnostna preizkušnja v delu po krvni sledi za pse lovskih pasem
Jelovica, 9.6.2012


            

LD SELCA – PREJEMNICA ZLATE PLAKETE LKD GORENJSKE

  
     

Podeljena priznanja KZS - Logatec, 1.6.2012

V dvorani Centra vojnih veteranov v Logatcu, so bila na skupščini KZS podeljena priznanja zaslužnim slovenskim kinologom. Med njimi so bili tudi trije naši člani. Red II.stopnje so prejeli: Lado Dolenc, Jože Ržek in Ivan Traven (na slikah).
     


Telesno ocenjevanje psov lovskih pasem - Bitnje, 19.5.2012

       
   

Objavljeno v KINOLOG-u številka 6/12

Kaj je moto ali poslanstvo vašega društva?

Osnovno poslanstvo LKD Gorenjske je  vzgoja vodnikov in njihovih štirinožnih prijateljev, da po svojih lovskih družinah čim boljše služijo namenu dejavnost, ki jo lovci opravljamo. Prav tako pa velja  posebna pozornost predvsem mlajšim vodnikom lovskih psov, da najprej sami izobrazijo in izšolajo svojega psa za delo v lovišču. Ne smemo pa pozabiti, da strpen odnos ostalih lovcev do kinologije in vodnikov po lovskih družinahveliko pripomore k uspehu in razvoju lovske kinologije na Gorenjskem. Ker želimo, da so s pomenom kinologije v in pri lovu seznanjeni vsi lovci, na naših prireditvah organiziramo strokovno vodenje, kjer eden izmed sodnikov lovskim pripravnikom in tudi ostalim navzočim predstavi pomen in namen prireditve.  

Glavne dejavnosti ali področja društva?

Glede dejavnosti se ne razlikujemo od ostalih LKD-jev, saj je osnovni namen vzgojiti lovsko uporabnega psa za delo v lovišču. Zato društvo organizira šolanje vodljivosti lovskih psov , telesno ocenjevanje in pa seveda vse zakonsko zahtevane preizkušnje, da lahko vodnik s psom lovi. Poleg navedenega organiziramo  lokalne in državne tekme  v delu  za posamezne pasemske skupine.

Na kaj ste v društvu še posebej ponosni?

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1979, tako da v letošnjem letu delujemo  neprekinjeno že celih 33 let. Posebno pozornost pa velja vodnikom, ki so vsa ta leta sodelovali na mnogih razstavah in tekmovanjih, na katerih so osvojili naslove  državnih mednarodnih kot tudi evropskih prvakov v lepoti in delu. Lahko se pohvalimo, da smo uredili sofinanciranje lovske kinologije na Gorenjskem z velikim razumevanjem in prispevki lovskih družin, ki prispevajo znaten del sredstev za delovanje društva. Leta 2005  pa smo kot prvi organizirali tudi 1. razstavo (CAC) psov lovskih pasem. Prav tako se lahko pohvalimo  s kinološkim sodniškim kadrom, saj so v naših vrstah priznani kinološki sodniki, staroste slovenske lovske kinologije in še pred časom predsedniki  vzrejnih komisij. To so Hribernik Stane, Mlakar Alojz, Vester Jože, Kosmač  Zdravko in Rihtaršič Jurij. Vizija napredka in razvoja v prihodnjih treh letih?

Vizija napredka in razvoja v prihodnjih treh letih?

V prihodnjih letih moramo v društvu poskrbeti za razvojmlajšega kinološkega kadra, ki boi vodil  društvo, pomladiti kinološko sodniški kader, postaviti spletno stran, nameniti večjo pozornost izobraževanju lovskih pripravnikov na temo kinologije, organizirati izobraževanja za vodnike lovskih psov in predvsem nuditi vodnikom celovito pomoč pri delovanju v lovskih družinah. Predvsem pa strokovno usposobiti  vse, ki so kakor koli povezani s kinologijo v lovskih družinah ali pa potrebujejo  pomoč izkušenih lovskih kinologov s svojimi štirinožnimi prijatelji. 

Zakaj naj bi se kinolog pridružil prav vašemu društvu?

LKD Gorenjske , je društvo s tradicijo in izkušnjami, ki trenutno šteje preko 450 članov na prostovoljni bazi. Pri nas so dobrodošli vsi, ki imajo ideje in vizijo za razvoj lovske kinologije na Gorenjskem.  Odprti smo za vse predloge, ki bodo pripomogli k še večjim uspehom pri delu društva.Našim članom nudimo celovit servis za uspešno šolanje svojega štirinožnega prijatelja in celovito podporo vodnikom in vzrediteljem lovskih psov.

© 2012 LKD Gorenjske. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in postavitev Daniel Kirbus.