jLOVSKO KINOLOŠKO DRUŠTVO
        GORENJSKE        

Domov   LKD  Prireditve  Novice  Krvosledci    Sodniki   Legla   Pravilniki   Obrazci  Zgodovina   Galerija   KZS


UP po krvni sledi za vse pasme lovskih psov 2020

        
(rezultati)                                                                                   (galerija)
41. Občni zbor LKD Gorenjske 2020

V soboto 29.02.2020, smo v prostorih hotela Marinšek v Naklem, organizirali že 41. občni zbor LKD Gorenjske. Po pozdravnem govoru predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala, izvolitvi delovnega predsedstva, verifikacijske komisije in potpisnikov zapisnika, so bila podana poročila; od predsednika, tajnika, financ in drugih komisij, je zadnje poročilo podal tudi nadzorni odbor. Sledila so razprave na dana poročila. S strani predsednika je bilo predstavljeno delo v letu 2020 in pa s trani blagajnika finančni načrt za leto 2020.
Sprejeta je bila sprememba statuta (število članov IO) in sprejet je bil novi pravilnik o samem praporu in o nošenju le tega.

Minila so štiri leta od mandata organov LKD Gorenjske. Sledila je razrešnica organov LKD. Za novega mandatarja je kandidiral stari predsednik Janez Nahtigal z zaprto listo IO. Kdo so člani IO in ostalih organov LKD Gorenjske si lahko pogledate v "oknu LKD".

Vsako leto se nagradi tiste ki so zaslužni za delo v kinologiji. Leto 2019 je že prinesel veliko nagrajencev ob 40. letnici LKD, vendar tudi sedaj jih je nekaj prejelo priznanja in sicer: Bronasti znak LKD Gorenjske so prejeli: Marolt Miha, LD Bled; Markelj Jernej, LD Dobrča; Soklič Boštjan, LD Dobrča; Vidic Janez, LD Dobrča; Rehberger Sebastjan, LD Krvavec; Ličef Slavko, LD Nomenj Gorjuše; Mikelj Ivo, LD Nomenj Gorjuše; Grajzar Jure, LD Poljane; Tavčar Brane, LD Sorica; Jerman Anton, LD Storžič; Bivic Ernest, LD Šenčur; Mohorič Lojze, LD Železniki; Tolar Primož, LD Železniki. Bronasta plaketo LKD Gorenjske je prejela: Zabukovec Alenka, LD Sovodenj.

     
(galerija)


Državna tekma istrskih goničev za memorial Staneta Hribernika

"V veliko veselje mi je, da smo skupaj z DVK za avtohtone pasme pri KZS in LD Škofja Loka pripravili državno tekmo istrskih goničev v spomin na kinološkega prijatelja in sodnika Staneta Hribernika in to v sklopu praznovanj ob 40. obletnici LKD Gorenjske in 70 let LD Škofja Loka"; je v biltenu zapisal predsednik LKD Gorenjske Janez Nahtigal.
   Stane Hribernik se je v LD Škofja Loka včlanil leta 1962. Opravljal je pomembne funkcije; od kinološkega referenta (1963 - 1972), vodja sektorja (1973 - 1974 in 1984 - 1985), blagajnika (1975 - 1979), člana disciplinske komisije (1978 - 1985), člana in predsednika komisije za ocenjevanje škod po divjadi (1992 - 1995) in mentorja lovskim pripravnikom. Postal je zvest vzreditelj ter vsestranski vodnik. Sodeloval je na državnih in mednarodnih razstavah in tekmovanjih, kjer je dosegal odlične rezultate s kratkodlakimi goniči. V LD je za svoje požrtvovalno delo prejel vsa možna priznanja, tudi častno članstvo leta 2012. LZS ga je odlikovala z znakom za zasluge in redom III. stopnje.
V letu 1974 je opravil sodniški izpit in se pri takratni kinološki komisiji ZLD Gorenjske angažiral za delo z goniči. Bil je ustanovni član LKD Gorenjske, kjer je prevzel nalogo predsednika strokovnega sveta in jo opravljal vse do njegove bolezni (2002). Kot strokovnjak z lastnimi izkušnjami, je prevzel nalogo predsednika VK za goniče pri KZS (1979 - 2003). Prejel je tudi naziv častnega člana te komisije. Pod njegovim vodstvom je bil organiziran prvi vzrejni pregled za goniče v Sloveniji. S strani KZS je prejel vsa možna odlikovanja. V marcu 2017 smo se od Staneta za vedno poslovili.

V čast Staneta, se je v soboto, 26. oktobra 2019 pred prostori lovskega doma LD Škofja Loka, zbralo 19 vodnikov s svojimi istrskimi goniči, iz 6 LKD-jev, predstavniki IO LKD Gorenjske, člani LD Škofja Loka z vodstvom in spremljevalci, predstavniki KZS in ostali gostje. Sodniški zbor je vodil predsednik VK za avtohtone pasme goniče pri KZS Jožef Verčko, sodili pa so še: Janez Nahtigal, Janez Šumak, Jure Rihtaršič, Darko Grošelj in Niko Mrak. Prireditve se je udeležilo tudi šest pripravnikov, kateri so spremljali po vsako skupino.
                             
Začelo se je s slovensko himno in pozdravnim govorom predsednika LKD Gorenjske Janezom Nahtigalom. Starešina LD Škofja Loka Anton Bevk je predstavil LD, katera je s 57 člani in 6620 ha velikega lovišča, tretja največja LD na Gorenjskem. V LKD Gorenjske je včlanjenih 27 članov, kateri posedujejo 18 lovskih psov. V lovišču je zastopana več ali manj vsa parkljasta in mala divjad. Vodja prireditve Rajko Skube je predstavil potek tekme in določil spremljevalce in pripravnike za sodnike in določil kraje za ocenjevanje same gonje in kraj kjer se bo izvajala vlečka divjega zajca. Zadnjo besedo in otvoritev tekme je dobil delegat KZS Ivan Traven.
Z žrebanjem številk se je določilo ime sodnika in kraj gonje. Tako smo se sprehodili po sv. Barbari, Sopotnici, Ožboltu, Zadobju in pod Toščem, kraj gonje, katerega je odstopila LD Medvode. Vlečka divjega zajca se je izvedla v okolici Zavrha, pri bivaku LD Škofja Loka, kjer se je izvedla razglasitev rezultatov in pogostitev.

                                                                             

Od 19 psov je gonjo opravilo 7 psov, kateri so tekmo nadaljevali na vlečki. Vrstni red posameznikov je sledeči: tretje mesto Miha Kaker LKD Celje, drugo mesto Andrej Bončina  LKD Idrija, zmagovalec pa je bil Milan Erznožnik LKD Gorenjske.
  
Za ekipno zmago so se borile 4 LKD. Zmagala je LKD Celje, druga je bila LKD Idrija, tretja LKD Gorenjska in četrta LKD Bela Krajina. Najdaljšo gonjo je imela psička ALBA z vodnikom Bojan Naraločnik.
                                                  
Pokale je podelila Vida Hribernik, priložnostne nagrade pa predsednika Janez Nahtigal in Jožef Verčko.
Za prijetno vzdušje ob hrani in pijači in celotnem gostoljubju je poskrbela LD Škofja Loka, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

(galerija)                                                    (poročilo)Mala šola za mlade lovske pse LKD Gorenjske 2019

Na Sorškem polju je septembra potekala mala šola, ki je namenjena učenju lovskih psov, starih od tri do sedem mesecev. Tečaj je potekal v okviru sedmih srečanj, ki jih je to leto v celoti spremljalo lepo vreme. Uvodno srečanje, ki je bilo v petek, 6.9.2019 in je bilo namenjeno teoretičnemu delu. Ostalih šest srečanj, ob torkih in četrtkih, so bili namenjeni praktičnemu delu vodnikov in njihovih psov. Tečaja se je udeležilo deset vodnikov s svojimi lovskimi psi. Na tečaju male šole je inštruktor vodnikom podal osnove socializacije, ki jo morajo prenesti na svoje pse.

                    

Mala šola je v osnovi namenjena vodnikom, ki na tečaju pridobijo koristne informacije. Te morajo upoštevati pri nadaljnjem treningu s svojim štirinožnim prijateljem. V prvih mesecih odraščanja je zelo pomembno, da vodnik pravilno razbere vedenje svojega psa in ga tako pravilno vzgaja, kajti pasji mladiči so vedenjsko različni in zato potrebujejo različno vzgojo. Zelo pomembni so začetni meseci, saj se mladiči v tem času najhitreje učijo in so vneti za nova znanja. Do pasje pubertete se lahko psa nauči že veliko, kar vodnik potrebuje in pričakuje od štirinožnega prijatelja v vseh nadaljnih letih.

                                                                           

V mali šoli vodniki pridobijo osnove socializacije. To ne pomeni, da se psi med seboj lovijo in igrajo, temveč je to normalono obnašanje psa, na različnih krajih, v različnih okoliščinah, s pozornostjo na vodnika. Ko je pes pozoren na svojega lastnika, se lahko začne učenje raznih povelj, kot so poleg, odpoklic, odlaganje, sedi, prostor in ostala povelja.

                                                                                                                              

Udeleženci tečaja male šole na Sorškem polju.JZP in ŠŠP ptičarjev 2019
     
(galerija)                                                                              (poročilo)


PNZ goničev in brak jazbečarjev 2019
     
(poročilo)


PNZ šarivcev in retriverjev 2019
(poročilo)


PNZ jamarjev 2019


Lovsko kinološki dan - 40 let LKD Gorenjske
V soboto, 31. avgusta, smo praznovali 40 let od ustanovitve LKD Gorenjske. Pod šotorom v športnem parku Naklo, je najprej zadonela Zdravljica iz grla opernega pevca, lovca in kinologa Tomaža Štularja, kateri je med prireditvijo zapel še dve pesmi "Po logu hodim" in "Zeleni gaj je lovčev raj".
                                                                                           
Samo prireditev so popestrili tudi Selški rogisti, kateri so zaigrali "Odmev", "Selški rogisti", "Pozdrav lovcem" in na koncu še "Mi smo lovci", katero so zaigrali skupaj s Škofjeloškim lovskim pevskim zborom. Zbor je zapel še "Pozdravljeni nam lovci vsi", "Na noge tovariši na lov" in "Brakada".
                                           
Prireditev je povezovala znana voditeljica Monika Tavčar, katera je nagovorila župana Naklega Ivana Megliča za nekaj besed. Župan je vse navzoče lepo pozdravil, čestital LKD Gorenjski in se zahvalil, da smo praznovanje izvedli v njihovem kraju.                          
                                               
Sledil je govor predsednika LKD Gorenjske Janeza Nahtigala. Predsednik se je najprej spomnil 52 ustanovnih članov društva, od katerih je še 16 živih. Pozdravil je vse prisotne člane in vablene goste. Spolnil nas je na zgodovino društva, da je v preteklosti že bilo 681 članov in 512 psov, danes nas je 436 s 303 psi. Do sedaj je društvo vodilo pet predsednikov: Miloš Kelih, Jože Vester, Jože Hauptman, Alojz Mlakar in Janez Nahtigal. Kako se je včasih lovilo s psi, kako se danes in seveda s kakšnimi razlogi. Poudarek pa je predsednik dal predvsem na delo v naprej. Ne samo v društvu, temveč delo s psi v loviščih v bodoče. Ob koncu je opisal prvi prapor, ki je nastal ob peti obletnici društva. Na praporu je tudi upodobljen motiv bavarskega barvarja ob najdenem gamsu, z gorami v ozadju. Avtor tega motiva je Janez Plestenjak, kateri je bil tudi z nami na prireditvi. Na koncu pa se je predsednik zahvalil vsem članom društva, LD Gorenjske, ZLDG, donatorjem in sponzorjem za vso podporo v preteklosti.
                                                                                                   

Na prireditvi so se podelila priznanja LKD Gorenjske
Znak vodnik so prejeli: Ludvik Hajdinjak, Justin Bevk in Rajko Skube. Bronasti znak za zasluge so prejeli: Anton Aljančič - posmrtno, Karel Menart, Marko Prestor, Franci Heberle, Jože Lukan, Anton Povšnar, Primož Bernik, Marjan Gregorš, Robert Kralj, Franc Šarabon, Risto Verbič in Jože Markelj. Bronasti znak za članstvo nad 35 let so prejeli: Tine Mulej, Anton Prešeren, Ludvik Hajdinjak, Dušan Kapš, Anton Stritih, Mihael Bizjak, Franc Ekar, Janez Balanč, Franc Benedik, Janko Dolenc, Alojz Eržen, Janez Habjan, Rudi Habjan, Franc Omejc, Blaž Pfajfar, Viktor Potočnik, Janez Rovtar, Franc Zupanc, Brane Fajfar, Brane Tavčar, Jože Oman, Pavle Uršič, Jože Logar, Anton Globočnik, Rajko Tolar in Matija Jereb. Bronasta plaketa so prejeli: Miroslav Robič, Matej Močnik, Brane Dobrin, Tomo Draksler in Peter Belhar. Srebrna plaketa so prejeli: Vlado Marolt, Daniel Kirbus, Vili Rakovec in Marko Mali. Posebna plaketa za dolgoletno sodelovanje je prejela; Lovska družina Sorško polje. Častno članstvo LKD Gorenjske je prejel: Jurij Rihtaršič.

                                

in priznanja KZS
Srebrni znak so prejeli: Bernard Vidic, Miloš Miklavčič, Nace Remic in Blaž Ahačič. Zlati znak sta prejela: Robert Markič in Janez Kamenšek. Red II. stopnje sta prejela. Daniel Kirbus in Vili Rakovec.

Ob 40. letnici delovanja LKD Gorenjske je društvo razvilo nov prapor. Na oder je voditeljica poklicala praporščake vseh LKD-jev, katere so se odzvale vabilu: LKD Celje, LKD Novo mesto, LKD Ljubljana, LKD Gorica-Nova Gorica, LKD Idrija in ZLD Nova Gorica. Predsednik društva je stari prapor zvil in ga predal praporščaku LKD Gorenjske Viliju Rakovcu v arhiv. Boter novega prapora Robert Markič je počasi odvil novi prapor in ga predal predsedniku. Predsednik je obljubil, da se bo prapor čuval ter častno in primerno nosil. Predal ga je praporščaku. Ostali praporščaki LKD-jev so obkolili praporščaka LKD Gorenske, sklenili vrhove praporov, s tem dejanjem so se pobratili z LKD Gorenjske.

               
©2012 LKD Gorenjske. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in postavitev Daniel Kirbus.